reede, 31. oktoober 2008

Tagasivaade neljandale sügiskoolile

Võtsime meteoriidi sabast kinni ja prantsatasime Maale

Geoloogia sügiskool toimus juba neljandat sügist järjest, seekord kogunesime Ida-Virumaale. Sügiskoolist käis läbi üle 60 huvilise ning geoloogiasõbra. Teaduslik programm oli väga sisutihe – 13 ettekannet ja kolmetunnine ekskursioon. Kõik mahtus õnneks ilusasti kolme päeva sisse ära. Seekordse sügiskooli alapealkirjaks oli „Suured teooriad“.

Programmist
Peale Eesti Looduseuurijate Seltsi presidendi Tõnu Viiki tervitussõnu võiski programmiga peale hakata. Reede õhtu sisustasid Marek Sammul (EMÜ), Helle-Viivi Tolk (Eesti Biokeskus) ja Mart Viikmaa (LUS). Saime kuulda palju huvitavat nii Gaiast kui geneetika arenguteest ning loomulikult ka teada, millest on tehtud kõik pisikesed poisid ja tüdrukud.

Laupäeva hommikul jõudis sügiskooli veel üks ekipaaž Tallinnast. Ennelõunasteks esinejateks olid Kalev Tarkpea (TÜ), Mirt Gramann (Tartu Observatoorium), Siim Veski (TTÜ), Enno Reinsalu (TTÜ) ja Ingo Valgma (TTÜ). Kogesime peaaegu valgusekiirusel liikumist ning nägime ka meie galaktikat kaugemalt. Seejärel võtsime meteoriidi sabast kinni ja prantsatasime Maale tagasi, jättes maha Kaali meteoriidikraatri, mis hiljem selgus, et oli hoopiski mäemasinate poolt kaevandatud. Samuti veendusime, et Eestil energiapuudust ei tohiks tekkida, kui saaksime teostada suured plaanid akumuleerivate elektrijaamade näol.
Peale lõunapausi panime kõik ilusti soojad riided selga ning läksime ekskursioonile, mida juhtis Erik Puura (TÜ). Meil oli kolm sihtpunkti: Kohtla-Vanaküla põlevkivikarjäär, Kukruse aherainemägi ja Valaste juga.
Õhtupooliku sisustasid Juho Kirs (TÜ) kuumade täppidega maapõues ning Volli Kalm (TÜ) kustutas need mandrijäätumise teooriatega.

Pühapäeva hommikuks jõudsid loengusaali ennast vedada vaid tublimad, kuna laupäevane saunaõhtu oli mõnedki veest ja jõust tühjaks pigistanud. Esinejateks olid Rein Einasto (TTK), Andres Marandi (TÜ) ja sügiskooli ettekanded lõpetas Evelin Verš (TTÜ).

Tekst: Leeli Amon ja Veiko Karu

Kohtumisteni viiendas sügiskoolis.

Sügiskooli toimkond

IV geoloogia sügiskool